De start van groep 1

Heerlijk rustig kunnen onze jongste kleuters de boel verkennen in hun nieuwe klas. In de eerste weken zien en horen ze allerlei nieuwe dingen. Ze doen nieuwe ervaringen op en ze krijgen te maken met regels en afspraken. Grappig om te zien hoe ze hun weggetje zoeken. De één snuffelt nieuwsgierig in de kasten, de ander duikt de huishoek in. Het is ook heel leuk om te zien hoe ze elkaar in de kring, tijdens spel of zomaar onderweg naar het toilet tegen komen. De één is afwachtend, de ander juist heel spraakzaam of behulpzaam. Het went al snel mag ik wel zeggen.

 

Wij zijn gestart met 8 kinderen in de klas, het is een lekker klein groepje zodat alle kinderen veel individuele aandacht van de leerkracht krijgen. Ze hebben de ruimte om eerst zelf ontdekkend bezig te zijn. Als je 4 jaar bent voel je dat je groot bent, maar er valt nog veel te leren. Daarom ga je naar Plantijn! Dit is een hele stap voor de kinderen en hun ouders, dat begrijpen wij. Het afscheid nemen van elkaar, kost zo nu en dan wel eens moeite, maar dat geeft niets. Het is een leerproces. De ervaring leert ons, dat een kort en duidelijk afscheid minder emotie kost voor het kind. De afspraak tussen de leerkracht en de ouders is, dat ouders telefonisch op de hoogte gehouden worden als hun kind te lang verdrietig blijft.

 

Er is veel aandacht voor het Nederlands praten, zodat iedereen elkaar kan verstaan. De school heeft bijzondere waardering voor de ouders die moeite hebben met de Nederlandse taal maar die er wel hun best voor doen! Zo geven alle ouders samen met de leerkrachten het juiste voorbeeld aan de Plantijn-kinderen.

 

Hierbij een foto impressie van de eerste schooldag van groep 1, leuk om te zien!

 

Juf Marie-José
 


Leave a Reply