Leesschool

Plantijn is een leesschool en daar zijn we erg trots op. We besteden veel aandacht aan het lezen en voorlezen in de klassen en vinden het belangrijk dat onze leerlingen veel lezen. Lezen is leuk! Maar… er zijn zoveel boeken! Welke boeken zijn nu toch goed om (voor) te lezen?

De Ronde Tafel_03_1Wij presenteren dan ook met trots de Plantijn Boekenlijst: boeken waarvan wij, de meesters, juffen en de kinderen, vinden dat het goede boeken zijn om te lezen of voor te lezen.
Deze lijst is nog lang niet compleet… dus als jullie thuis boeken hebben die jullie mooi, spannend, grappig of gewoon enorm goed vinden, laat het meester Rob dan weten via robversteegt@plantijn.org, dan zet hij ze bij deze lijst. Zo wordt deze boekenlijst een lijst van de hele school!
Klik op de onderstaande links om te zien welke boeken voor welke groepen geschikt zijn.

‘In the Spotlight’

De boeken in deze lijst staan ‘in the Spotlight’: het zijn boeken waarvan wij vinden dat ze gelezen moeten worden, omdat ze zo goed zijn!

Winny the Witch“Winny the Witch”
Geschreven door Korky Paul & Valerie Thomas.
De kinderen van groep 5-6 hebben tijdens de Engelse lessen dit boek in het Engels gelezen. Ook hebben ze het als toneelstuk gespeeld voor de hele school! Het boek gaat over Winny the Witch die samen met haar kat Wilbur in een zwart huis woont. Maar omdat de kat ook zwart is, ziet Winny hem nooit! Kan ze de kat misschien een andere kleur toveren?

Jubelientje weet de weg“Jubelientje weet de weg”
Geschreven door Hans Hagen en Philip Hopman.
Oma draait het sleuteltje om. Khugh-ghug-hugh-ugh, zegt de motor. “De auto is stuk!” roept Jubelientje. “Welnee,” zegt oma, “alleen een beetje verkouden.” Maar Jubelientje heeft gelijk. Oma’s auto is kapot en moet naar garage. En ze zouden een dagje naar de dierentuin gaan…

Reis om de wereld in 10 cijfers“Reis om de wereld in 10 cijfers”
Geschreven door Vivian French & Ross Collins
Op een hele leuke en niet al te moeilijke manier wordt verteld hoe men cijfers is gaan gebruiken. Het eerste hoofdstuk gaat bijvoorbeeld over het tellen zonder cijfers met behulp van turven op de muur, kerven in botten of met kiezels. Stapje voor stapje wordt duidelijk gemaakt waarom het nuttiger werd om op andere systemen over te gaan.

Kikker vindt een vriendje“Kikker vindt een vriendje”
Geschreven door Max Velthuijs
Kikker vindt een lief beertje in het bos. Hij neemt hem mee naar huis, zorgt goed voor hem en leert hem praten. Alle dieren spelen met Beertje. Ze worden de beste vrienden. Maar op een dag wil Beertje terug naar waar hij vandaan komt. Ze moeten afscheid nemen, en Kikker is heel verdrietig. Zou Beertje nooit meer terugkomen…?

Superhelden.nl“Superhelden.nl”
Geschreven door Marcel van Driel
Overal op de wereld spelen kinderen Superhelden.nl. Alleen de allerbeste spelers mogen door naar de geheime levels op het virtuele eiland Pala. Maar niemand weet dat het eiland echt bestaat. Niemand weet dat de allerbeste spelers worden ontvoerd en op Pala tegen hun wil worden opgeleid tot superspion. Afgestudeerde spionnen heten Superhelden en worden op internationale missies gestuurd.

“De ongelofelijke Leonardo”
De Ongelofelijke LeonardoGeschreven door Thijs Goverde
Bas is alleen. Niet soms, of eventjes, maar altijd. In de klas zit hij alleen in een hoekje, in de pauze staat hij alleen op het plein en ook na schooltijd wil niemand met hem spelen. Totdat er een nieuw jongetje de klas binnenstapt: Leonardo. Hij gaat onmiddellijk naast Bas zitten en al snel sluiten ze vriendschap. Alles aan Leonardo is bijzonder: hij woont helemaal alleen in een landhuis vol geheime gangen, zijn vader zit in een verre gevangenis en zijn voetbalschoenen schieten altijd raak. Bovendien kan hij alles. Tenminste, dat gelooft hij zelf. En het is te hopen dat hij gelijk heeft, want Bas heeft een vijand: Bart. Bart is lelijk, gemeen en snotvervelend. Zijn vader is niet alleen de rijkste man van de stad, maar ook de machtigste. Van Bart valt niet te winnen. Dat wil Leonardo nog wel eens zien.

Kleine foto voorkant“Konijntje Plantijntje”
Dit boek, met foto’s van groep 1 en 2 van Plantijn, laat zien wat er gebeurt als Konijntje Plantijntje nieuw op school komt. Er is zo veel om aan te wennen: jas ophangen, meedoen in de kring, eten en drinken, buiten spelen – gelukkig vindt Nijn het ontzettend leuk op school!

Koekjes“Koekjes!”
Geschreven door Ted van Lieshout en Sieb Posthuma.
Op tafel staat een trommel met acht koekjes. Op mysterieuze wijze verdwijnt er elke keer een koekje uit de trommel. De enige die gezien heeft wie het heeft gedaan is Diederik. Zo zag hij acht kabouters een koekje uit het trommeltje nemen. Moeder denkt dat Diederik zelf, zonder het te vragen, een koekje uit de trommel heeft genomen en ze zet de trommel steeds op een andere plaats.

De Wiebelbillenboogie“De Wiebelbillenboogie”
Door Guido van Genechten.
Als mama even weg moet, zorgt papa voor de kinderen zoals alleen hij dat kan. Binnen de kortste keren wordt het een vrolijke bende. Alles kan en alles mag. Wat zou mama daarvan vinden?

O, o, octopus“O, o, Octopus”
Door Elle van Lieshout & Erik van Os.
Als de octopus op een ochtend terugkomt van zijn dagelijkse zwem-metje, steekt er een gevaarlijk grote staart uit zijn appartementje. Dit moet hij onmiddellijk met zijn vrienden bespreken! Maar zo veel verschillende vissen geven zo veel verschillende adviezen dat de octopus er zeeziek van wordt. Wat nu?

Wat dansen we heerlijk“Wat dansen we heerlijk”
Door Toon Tellegen en Annemarie van Haeringen.
In deze vijf nieuwe dierenverhalen dansen de dieren. De beer vraagt een taart ten dans, de neushoorn en het nijlpaard doen een dans die nergens op lijkt en zelfs de bomen zwieren in het rond. Alleen de egel vindt zichzelf te onhandig en vraagt de eekhoorn per brief op afstand met hem te dansen. De eekhoorn schrijft terug dat hij dat graag wil doen.

DSC08298“Vertel eens…” kerstverhalen
Geschreven door Fabrice Lelarge e.a.
Ti Wolf, Adelaide, de kleine berk en de grote den… ze spelen allemaal een rol in verhalen die je laten dromen en in de magische sfeer van Kerstmis brengen. Van alle verhalen zijn prachtige tekeningen gemaakt. Verder vind je tussen de verhaaltjes door allerlei leuke ideeën voor recepten en knutselwerkjes die je in de vakantie kunt maken.

Sint en de cadeautjesdiefSint en de Cadeautjesdief
Geschreven door Martine Bijl en Loes Righagen
Op een dag komt Sinterklaas in het Cadeautjespakhuis een heel bijzondere dief tegen die ook cadeautjes wil hebben. Wat moet Sinterklaas nu doen?

Foeksia klaar voor de start“Foeksia klaar voor de start!”
Geschreven door Paul van Loon.
Alle miniheksen opgelet! Doe mee aan de Heksen-spelen!
Klaar voor de start?
Bezem Springen, Bezem Bal, Bezem Vliegen, Bezem Werpen.
Foeksia doet mee. Ze wint net zo vaak als Grit.
Opeens kronkelt Foeksia’s bezem. Er zich lachpoeder op! Speelt Grit soms vals?
Foeksia moet snel een list verzinnen.
Wakkabakkaboe!

Op reis met Benno en Loek“Op reis met Benno en Loek”
Geschreven door Marijke Bouwhuis en Pia Dirks
Op reis met Benno en Loek is een verhaal zonder einde: Benno en zijn paard Loek reizen de wereld rond. Met hun woonwagen komen ze steeds op bijzondere plaatsen waar Benno wel altijd zal willen blijven. Of niet? Aan de lezer de keus!

Het Letterwinkeltje“Het letterwinkeltje”
Geschreven door Marianne Busser en Ron SchrÃder
Opa Brom heeft een winkeltje vol letters in alle soorten en maten, waar iedereen, van bakker tot koningin, letters koopt voor winkelramen, naam- en uithangborden. Aan een meneer die totaal geen idee heeft wat je met letters kunt doen, legt opa geduldig uit hoe je woordjes kunt maken.

Het Jungleboek“Geronimo Stilton: Het Jungleboek”
Geschreven door Joseph Rudyard Kipling
De jongemuis Mowgli wordt grootgebracht bij een roedel wolven in de jungle van het verre India. Samen met zijn vrienden uit het dierenrijk, de zwarte panter Bagheera, de wijze beer Baloe en de sluwe python Kaa, beleeft hij de spannendste avonturen. Zo wordt hij ontvoerd door de apen, die hem tot hun koning willen benoemen, en moet hij strijden tegen de heer van de jungle, de immense en machtige tijger Shere Khan.
Als Mowgli op een dag terugkeert naar de muizenwereld, wordt hij geadopteerd door de muizin Messua en haar echtgenoot, die denken dat hij hun lang verloren zoon Nathoo is. Uiteindelijk komt Mowgli voor de moeilijkste keuze van zijn leven te staan: waar hoort hij thuis, bij de muizen of bij de dieren uit de jungle?

Wij gaan op berenjacht“Wij gaan op berenjacht” / “We’re Going on a Bear Hunt”
Geschreven door Michael Rosen & Helen Oxenbury
Dit boek is er in het Nederlands en in het Engels!
Wij gaan op berenjacht.
We gaan een hele grote vangen.
Wat een prachtige dag!
Wij zijn niet bang.

“Geef hier die bal!”
Geschreven door John van Aalst
Dit is een van de lievelingsboeken van groep 4!
Geef hier die balCarlo en Rik zijn aan het voetballen.
Ze spelen met Kiki en Roel.
Opeens komen er drie jongens aan. De grootste jongen wijst naar de bal.
“Is die bal van jullie?” “Ja, die is van mij,” zegt Roel kwaad.
De jongen lacht gemeen.
“Weet je dat wel zeker?
Geef die bal maar aan mij!”

The_Enormous_Crocodile_first_editionThe Enormous Crocodile”
Geschreven door Roald Dahl
Miss Astrid heeft deze Engelse versie van het geweldige kinderboek ‘De Reuzenkrokodil’  voorgelezen aan de kinderen van groep 7-8.
The Enormous Crocodile is a horrid greedy grumptious brute who loves to guzzle up little boys and girls. But the other animals have had enough of his cunning tricks, so they scheme to get the better of this foul fiend, once and for all!

een kroontje voor prinsje alexander“Een kroontje voor Prinsje Alexander”
Geschreven door Marianne Busser en Ron SchrÃder
Voor alle mensen in ons mooie landje wappert trots de rood-wit-blauwe vlag omdat ons kleine prinsje Alexander nu een echte koning worden mag!

Superjuffie“Superjuffie”
Geschreven door Janneke Schotveld.
Juf Josje lijkt een heel gewone juf, maar er is iets bijzonders met haar aan de hand. Als er een dier in nood is, verandert ze in Superjuffie. Zodra ze een hap van haar krijtje neemt, krijgt ze superkrachten en schiet ze als een groene tornado door de lucht om het dier te redden.

Sorry!“Sorry!”
Geschreven door Norbert Landa en Tim Warnes.
Beer en Konijn zijn de allerbeste vriendjes. Ze wonen in hun Beer-Konijnhuis en maken Beer-Konijneten in hun Beer-Konijnkeuken. Op een dag vinden ze iets heel moois en glimmends, en ze willen het allebei hebben. Is dit het einde van hun bijzondere vriendschap?
Een levendig, hartverwarmend verhaal vol humor en plezier.

Mees Kees COV wt+corr.indd“Mees Kees, een pittig klasje”
Geschreven door Mirjam Oldenhave
Meester Kees heeft nog nooit voor de klas gestaan. De kinderen van groep 4/5 moeten hem nog een beetje leren hoe dat moet, meester zijn. En dat doen ze graag! Ze leren hem dat je best om kwart over negen je pauzeboterhammen op mag eten, als je maar op het bord schrijft dat het om een voedselproject gaat. En dat het heel handig is als ieder kind maar een rijtje sommen van de taak maakt, zodat niet iedereen hetzelfde werk zit te doen…

Koning van Katoren“Koning van Katoren”
Geschreven door Jan Terlouw
De vrolijke oude koning van het goede land Katoren is overleden zonder een opvolger te hebben. Zes zure ministers regeren het land en beweren al zeventien jaar dat ze een nieuwe koning zoeken, maar er gebeurt niets. Dan komt de 17-jarige Stach de ministers vragen wat je moet doen om koning te worden. De ministers geven Stach zeven bijna onuitvoerbare opdrachten, waarop al velen voor hem hun krachten beproefd hebben.

SuperheldjesSuperheldjes
Geschreven door Loes Riphagen
Superheldjes zijn altijd overal. Ze veroorzaken kleine ongelukjes. Dat lijkt vervelend: je stapt in een hondendrol, je wordt gestoken door een wesp of je komt ergens te laat. Maar eigenlijk is het geweldig dat Superheldjes dit voor je doen, want anders…


Efteling_Spookjesboek.indd“Sprookjesboek van De Efteling”
met illustraties van Anton Pieck.
In dit sprookjesboek staan allerlei sprookjes: van Roodkapje tot Doornroosje, van Vrouw Holle tot Hans en Grietje, van de Gelaarsde Kat tot Klein Duimpje. De mooie platen die erbij staan zijn erg mooi om te zien. Het is een geweldig boek om te lezen en om voor te lezen!