Techniek

Techniek op Plantijn
De leerlingen van Plantijn zijn elke week minimaal een uur bezig met het vak Wetenschap en techniek (W&T).

De onderwerpen van de lessen komen uit de methode NATUNIEK (Biologie en Techniek) en uit losse projecten. Zo zijn de groepen 5 t/m 8 bezig geweest met het zelf ontwerpen van een kamer. Dat doen ze m.b.v. allerlei handvaardigheidsmaterialen. Is de kamer klaar dan moeten ze er verlichting in aanleggen. Het spreekt vanzelf dat de lamp aan en uit moet kunnen. Dat vraagt om inzicht en antwoorden op de vragen: waar plaats ik de schakelaar, hoe werk ik de leiding weg en hoe hang ik de lamp op?

Niet alleen de hogere groepen zijn bezig met techniek: ook de kleuters worden uitgedaagd om technisch na te denken. Zo stelde kregen de kleuters een probleem voorgesteld: er was een boekenkast nodig in de gang, maar hoe konden ze die toch maken? Door middel van materialen verzamelen en proberen wat wel of niet werkte, maakten de kinderen van groep 1 zelf een boekenkast van blokken en planken, waar echte boeken in konden staan!

De kinderen moesten n.a.v. het thema constructies eerst een ontwerp van een knikker- acht- baan maken. Daarna dit ontwerp ook echt maken, waarin de constructies als H- T- en U profielen gebruikt moesten worden. En er moesten 2 hindernissen in zitten. De resultaten waren soms erg verrassend.

Dit is juist de kern van het vak W&T. Het leren zoeken naar oplossingen van technische vragen en problemen en via het ‘trial and error’ principe tot het antwoord te komen. Dit principe proberen we in zoveel mogelijk lessen te laten terugkomen.

Wilt u een keer een techniekles bijwonen? Vraag het de leerkracht van uw kind, of klop even aan bij juf Nathalie, dan kan er zeker wat geregeld worden.